Kek Batik Coklat
Bahan-bahan :
- 300 gram biskut marie - dipatah 4
- 200 gram milo
- 250 gram susu pekat
- 2 biji telur
- 3 sudu besar planta / butter
- Satukan semua bahan di dalam kuali kecuali biskut marie
- Kacau hingga semua bahan sebati
- Gunakan api yang paling kecil
- Kacau lagi hingga bancuhan coklat menjadi pekat
- Bila bancuhan dah jadi pekat dan likat, masukkan biskut marie
- Kacau lagi hingga biskut tersalut dengan coklat (hati-hati semasa mengaul, jangan sampai biskut hancur)
- Curahkan kek batik ke dalam loyang yang telah disalut dengan kertas minyak atau plastik
- Ratakan dan tekan kek batik semasa kek batik masih panas supaya ianya mampat
- Masukkan dalam peti ais atau pun biarkan ia sejuk barulah buleh di potong - kalau disejukkan semalaman dalam peti ais akan memberikan hasil yang memuaskan
0 komentar:
Posting Komentar